5 Mayıs 2011 Perşembe

Türk Teknik Direktörlere Güvenelim!

Dün akşam NtvSpor'da Türk teknik direktörlerle iman tazeleme programı vardı. Benim bu konudaki fikrim sabit, bence işin özü, işini iyi yapan bir kişinin milliyeti olmaz dolayısıyla işin başındaki adamın sadece Türk olması nedeniyle desteklenmesi de söz konusu olamaz. Benim gördüğüm kadarıyla bir çok Türk teknik adam sadece geçmişteki futbolculuk kariyerleri nedeniyle futbolu bıraktıktan hemen sonra Süper Lig'te iş bulabiliyorlar. Sadece bu detay bile  aslında Türk teknik adamların desteklenmediği savını ortadan kaldırıyor. Öte yandan biz işin başına geldiğimizde bize verilen destek ile yabancı teknik direktörlere verilen destek aynı değil savı da tamamen algı yanılmasından ibarettir. Bugün Tayfur Havutçu'nun yerinde bir yabancı teknik adam olsa ve mevcut durumda takımda tek genç oyuncu oynatmasa alacağı eleştirileri tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.

Aslında konuyu milliyet tartışmasından çıkartıp nitelikli, niteliksiz eksenine almak daha doğru olur. Özellikle son yıllarda tüm dünya ekonomilerinin global olarak birbirine bağlanması ile birlikte iş dünyasında kullanılan bir terim var "iyi olan hiçbir şey yerel kalamaz", bu söz kesinlikle futbol için de geçerli. Futbolcu veya teknik direktör olarak eğer gerçekten belli bir seviyenin üzerinde iseniz yurt dışında konuşulmaya veya düşünülmeye başlıyorsunuz. Sadece bu argümanla bile Türk teknik adamların durumu rahatlıkla ortaya koymaya yeterdir. Bu ülkenin teknik direktör olarak tek ihracatı Fatih Terim ve bir de onun yanında gelecek vaad eden teknik direktörler listesine giren Ertuğrul Sağlam'dır. Bu iki ismin dışında birisinin yurt dışı için düşünülmemesidir asıl tartışılması gereken.

Son olarak bu konu ile ilgili bir saptamamı daha paylaşmak istiyorum, teknik direktör özellikleri içinde "adam gibi adam" olmak diye bir kriter yoktur. Bu kriter zaten insan olmanın bir kriteridir. Adam gibi adam olmayan kişiden sadece teknik direktör değil hiçbir şey olmaz. Dolayısıyla bir teknik direktörü överken adam gibi adam demek biraz komik kaçıyor.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...