15 Temmuz 2010 Perşembe

Sezon Açıldı


Vikingur maçı eski zamanlarda sezon açılışına çağırılan zayıf rakiplerle yapılan maçtan hallice idi. Beşiktaş için hazırlık kampının maçlarına devam niteliğinde gibiydi. Tabiki Wolfsburg maçı ile tribun diyetine giren Yıldırım Demirören bile Q7'nin açılış performansını izlemek için tribüne geri dönmüştü. Q7 konusuna girmeden önce daha dizilişiyle başlayalım.
Schuster 4-2-4'e yakın bir diziliş ile takımı çıkardı. Bundan önceki iki hazırlık maçında daha çok 4-1-4-1 oynayan takım bu maçta özellikle iki kanatta kullandığı Tabata ve Q7 ile 4-2-4 formatında sahada yer aldı. Ancak maçın büyük bölümünde Tabata ile Q7 sürekli kanat değiştirdi. Q7 ilk daha çok Erhan'ın ikici yarı ise Üzülmezin önünde oynadı. Zaman zaman Bobo'nun hemen arkasında oynayan Nihat ile yer değiştirdikleride gözlendi. Schuster'in istediği en önde yer alan Bobo dışında Ernst'in önünde oynayan Delgado'nun da buna dahil olarak ortadaki 4'lü bloğun haraketli olmasını istiyor. Zaten bu şablonu sahada görünce Schuster'in neden Guti'yi ısrarla istediğide ortaya çıkıyor. Delgado Ernst'in önünde yer alarak tüm takımı yönlendirecek etkinliğe malesef sahip değil. Muhtemelen İnönü'deki ve deplasmanlardaki görece zayıf ekiplere karşı bu format ve buna benzer bir takım ile sahaya çıkacağımız kesin gibi. Şu an için bu formatta dünkü zayıf rakibe ramen aksayan bazı noktalar var. Tabiki sezon öncesi olması ve takımın ağır bir kondüsyon yüklemesi aldığını göz ardı etmemize ramen takımda yer alan oyuncuların geçmişleri ile birleştirdiğimizde özellikle Tabata ve Delgado'nun bu formatta zorlanacağı gayet açık. İlerleyen dönemi göz önünne aldığımızda muhtemelen Tabata'nın olduğu noktada Hilbert oynayacak, tabiki Tabata'ya göre daha fazla kanat oyuncusu olması nedeniyle o noktada bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Ancak geçen gün değindiğmiz gibi her iki kanattan birisine Ozan İpek veya Volkan Şen transferi gerçekten bu formasyon için biçilmiş kaftan olarak gözüküyor. Tabi bu noktada Bursaspor'un tok satıcı rolü ile herhalde bu transferler şimdilik söz konusu değil sanırsam.

Defans hattını incelediğmizde yabancı kontenjanı için özellikle zayıf rakiplere karşı Toroman alternatifi ile başlyacağı kesin gibi gözüküyor. Dünkü defans 4'lüsünde en çok tepki alan kişi yaptığı asiste ramen Erhan oldu. Defansif özellikleri konusunda bir sıkıntı olmayan ama ileri çıkışlarda aynı performansı sergileyemenyen Erhan, Q7 ile iş birlikteliğinde oldukça sıkıntı yaşadı. Bu noktada sakatlığının etkisini ilerleyen dönemde atacak olan Ekrem ile devam edileceğini düşünüyorum. Tabi önce Q7'yi gören insan onun arkasında Gökhan Gönül tipinde birisini hayal edemeden geçemiyor. Bu tipte bir ikili sezonda atılacak golün %50'sinin kaynadğı olurdu.
Özellikle Nihat'a değinmeden geçemeyeceğim. Zaten bir çok kişinin hemfikir olduğu geçen sezonun sonundaki yükselişini bu seneye de taşımış. Sezon öncesi iyi bir hazırlık geçiren Nihat'ın süpriz bir sakatlık olmaması durumunda bu sene atılacak gollerin çoğuna elinin değeceği aşikar.
Q7'ye gelince dün gerçekten ilk defa sahaya çıkan çoçuğun heyacanını taşıyordu, bu durumu tribünden hissetmemek mümkün değildi. Q7'nin en entresan yanı üst üste iki pozisyon aynı çalımı atmıyor. Maçın bir anında çizgide iki kişiyi birden geçince tribünden yükselen "Bu adam Yusuf'un hızlısı" yorumu bana oldukça entresan geldi :)
Ancak tüm takımın başarısını Q7'ye bağlamak mümkün değil, onun yer aldığı 4'lü blokta ve oynayacağı bekin performansında çok etkili olması gerekiyor.
Orta blokta yer alan Ernst - Delgado ikilisinin zorluk seviyesi yüksek maçlarda Ernst - Fink veya Ernst - Necip olacağını düşünüyorum. Bu nedenle gidecek oyuncular arasında Fink'in olacağını düşünümüyorum.
Dünkü performansından sonra Bobo'ya bir çok eleştiri yapıldı. Ben bu eleştirilere çok katılmıyorum. Geçmiş seneleri de hatırladığımızda Bobo takımdaki diğer arkadaşlarına göre daha geç form tutan bir oyuncu, oynadığı mevki olarak da gücü ve formu ile direkt ilişkili olduğu için bu kadar sert eleştirileri hak etmediğini düşünyorum. Geçmiş döneme baktığımızda bu takımın en kaliteli golcü alternatifi olduğunu görüyoruz. Yedeğinin MErt Nobre olduğunu düşündüğümüz de buraya tabiki bir alternatif daha gerekli ancak bu Bobo'nun kötü olmasından değil yarışın uzun olmasından kaynaklanan bir gereklilik. Her ne kadar bu son satırı yazmak istemesem de Mert Nobre'nin bu sene geçmiş senelerden daha fazla gol atacağını düşünyorum, çünkü beklediği kanat toplarının ve altı pas karambollerinin daha fazla olacağı bir sezon yaşayacağız.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...