31 Ocak 2011 Pazartesi

Bir İBB Klasiği 2-1

Büyükşehir Belediye maçları Beşiktaş için zulüm olmaya başladı, takımın form düzeyi ne durumda olursa olsun Abdullah Avcı`ya karşı üstünlük sağlanamıyor . Üstelik takım bu maçları yenilmekle kalmıyor hemen hemen her maç sonunda sakat ve cezalı oyuncuları oluyor, dün de bu durumdan nasibini alan Aurelio ve Schuster oldu.
Dünkü sonucun en büyük sorumlsu Schuster`dir, birçokları yeni oyuncuları ile takımın test maçının Trabzonspor maçı olduğunu düşünüyorlardı benim düşüncem ise bu takımı test etmenin en iyi yolu İBB karşılaşması idi. dünkü sonuçtan sonra görülüyor ki testi geçemedik. Bu testen kalmamızın en büyük sorumlusu Schuster´dir. Açıkçası Türkiye futbol ligini ortalama düzeyde takip eden kime sorsanız dün İBB'nun takım kadrosunu ve oyun düzenini rahatlıkla sayabiliridi. İBB'nin en büyük özelliği kendi sahasında tüm takım olarak iyi kapanıp buldukları toplarla da etkili bir şekilde atağa çıkıyorlar. Ancak yaptıkları bu savunmaya diğer takımların aksine kendi ceza sahalarında değil ceza sahası ile ortasahanın arasında kuruyorlar. Bu nedenle Beşiktaş'ın son maçlarda etkili olduğu ceza sahası aksiyonlarının hiçbirisini gerçekleştiremedi. Bu aksiyonlarları gerçekleştirememesindeki ana etken İBB'nin oynadığı oyun kadar ilk iki maçta oynayan beklerinin olmayışı ve Nobre'nin varlığı idi. Bu tip oynanan bir oyunda son iki haftada övgüleri alan Nobre yerine geçmişte olduğu gibi  taraftarı çileden çıkaran Nobre'den örnekler sundu. Nobre özellikleri itibari ile dün buluştuğu noktalarda topla buluştuğunda takımın bir forvet oyuncusundan çok rakibin bir defans oyuncusu etkisi yaratıyor. Zaten dünkü oyun nedeniyle Schuster'i eleştirdiğimiz ana nokta da oyuna başlarken Nobre'nin yerine Ernst'in tercih edilmemesi idi.
Bir diğer önemli faktör de geçtiğmiz iki maçta takımn en önemli hücum silahları iki savunma beki idi, dünkü karşılaşmada Hilbert cezalı, İsmail`de tercih edilmemişti. Bu iki oyuncu yerine oynayan Üzülmez ve Ekrem çok kötü perfrmans sergilediler. Her iki oyuncu da ne hücum bindirmelerinde ne de topun kaptırıldığı noktada hücum prese atkıda bulunamadılar. Bu nedenle takımın en etkili iki kanat oyuncusundan beklenen verim alınamadı. Takım özellikle ilk otuz dakikada baskılı gözükse de Büyükşehirìn gol attığı dakikaya kadar net gol pozisyonu diyebileceğimiz bir pozisyon üretemedi . İlk yarıda aklımızda kalan iki tane etkili orta var bunlardan birisini İBB'nin defans oyuncusu Ekrem ters bir şekilde kalesine gönderdi, diğerinde de Nobre'nin vuruşunu Hasagiç çıkardı.

Schuster ligin ilk yarısndaki maçı hatırlayarak daha dirençli bir ortasaha ile oynayacağını düşünüyordum ama bu düşüncede yanıldım. Bu kadro terchi bize aynı zamanda Schuster´ in ligin ilk yarısında yaptığı rotasyonun maç yoğunluğu değil oyuncuları tanıma süreci olduğunu gösterdi. Normal şartlarda haftaiçi maç yapan takımda ciddi değişiklikler yapan Schuster zorunlu değişiklikler dışında aynı kadro ile sahada yer aldı. Ben en azından aynı oyun planı ile oynayacaksa bile Aurelio yerine ilk yarının en istikrarlı oyuncusu Ernst ile başlamasın tercih ederdim. Aslında İBB takımına karşı en ideali Nobre`nin yerine Ernst Aurelio ve Guti`li bir ortasahaydı ama Schuster bu opsiyonu tamamen yok saydı. Kullandığı tercihlerle oyunu tam Abdullah Avcı´nın istediği gibi oynadı, ilk korner atışında Cenk´ in büyük hatasını değelendiren İBB maçı artık vermeyeceği bir noktaya taşıdı. Aurelio´nın atılmasıyla birlikte alında maç her iki takım içinde bitmiş oldu. Cenk konusunda da yorum yapmak gerekirse, dünkü hatasına ramen takım için en doğru kaleci tercihi, zaten Beşiktaş'ın kontrolsüz bir şekilde yüklendiği son dakikalarda yaptığı kurtarışlarla skorun daha da üzücü olmasını engelledi.

Bu mağlubiyet ile bir anlamda takım, üstünde kurulan gereksiz 17`de 17 baskısından da kurtulmuş oldu. Bir başka önemli noktada Olimpiyat stadı ile ilgili; herhalde bu stad Cumhuriyet tarihinin en gereksiz harcamasıdır. Stad konumu ile mimarisi ile tamamen bir ölü yatırım, eğer Beşiktaş gelecek sene maçlarının burada oynamayı düşünüyorsa bu konuyu birkaç defa daha düşünmelidir. Tarihinin en iyi kadrosunu kurduğu sezonda bu stad nedeniyle en büyük hayal kırıklığını yaşayabilir.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...