27 Ocak 2011 Perşembe

Kupada Yol Yarılandı; 2-1

Yeni transferlerle kazanılan farklı Bucaspor galibiyeti sonrasında birçok kişi Trabzonspor maçını bu kadronun ve de oyun düzeninin testi olarak görüyordu. Bu testin yapılmasını Şenol Güneş önledi ve açıkça bunca yıllık hasretten sonra benim önceliğim lig şampiyonluğudur diyerek rotasyon oyuncularından kurulu bir takımı sahaya sürdü, sonuç olarak sezon sonunda iyi veya kötü sonuçların hesabını verecek kişi olması nedeniyle kararına saygı ile yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Aslında maç başında beni daha çok şaşırtan Şenol Güneş'in değil Schuster'in kadro seçimi oldu. Açıkçası benim beklediğim ilk onbir, Bucaspor maçının son döneminde denenen Fernandes'li takım olması yönündeydi, Schuster ise bu önyargımızı kırmamızı sağladı.

Özellikle ilk kırkbeş dakikayı incelediğimizde Schuster'in bu kadro seçiminin ne kadar doğru olduğunu bir kere daha gördük. Bizim standart yargılamızda orta sahanın direnci ortada oynayan defansif orta sahalarla olabileceğini düşünüyorduk, bu düşüncenin temelinde genelde futbol takımlarımızda bulunan ve oyunun bir yönünü oynayabilen oyunculardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla orta sahanın direnci burada oynayacak defansif özellikli oyunculardan geçiyor. Schuster'in tercihine baktığımızda topu kaptıran takımnın savunma direnci Almeida'dan başlıyor, Almeida - Nobre aslında kaybedilen toplarda defansif önliberonun takıma sağlıyacağı katkıyı yapıyor. Takibi sadece öndeki oyuncular değil stoperler bile oynadıkları alanı öndeki oyunculara yaklaştırarak orta sahadaki bu direnci arttırıyorlar. Dolayısıyla sadece tek defansif orta saha özellikli oyuncu ile dirençli bir ortasaha yaratılabiliyor. Tabi buradaki en önemli nokta Beşiktaş'ın oynamak istediği oyunda topun daha fazla sahip olan tarafı olması, bu sayede takım savunma özellikleri yerine hücum özelliklerini ortaya koyabiliyor. Maçın ilk yarısının büyük bir bölümünde topla oynama yüzdesi 69 - 31 oranındaydı, zaten bu yarıda oynana  etkin ve güzel oyunun en önemli yönü topa sahip olan ve sahip oldukları bu topu da iyi kullanan oyuncuların olması idi. Topa sahip olan takımda Guti  ve Simao'nın olması o topun yeterince etkin kullanaılmasına yeter bir sebep zaten, özellikle atılan ilk golde savunmadan iyi çıkarılan top  Simao ile buluştu, Simao'da çok temiz bir haraket ile rakibinden sıyrılıp Almeida'nın ön direkt koşusunu mükemmel şekilde ödüllendirdi. Simao'dan bahsetmişken bir parantezde İsmail'e açmak gerekiyor. Hem Bucaspor maçında hem de Trabzonspor maçında İsmail kendisinden beklenen potansiyelinin yavaş yavaş ortaya koymaya başladı.  Tabiki bu performans artışında Simao'nun katkısı çok büyük, ciddi bir potansiyeli olan İsmail'in Simao'dan ciddi fayda göreceğini düşünüyorum.

Tüm maç istediğimiz gibi giderken maçın sonunda gelen üzücü haber ile adeta yıkıldık. Sezona mevcut tüm stoperlerin arkasındaki alternatif olarak başlayan ancak gösterdiği performans ile takımın birinci stoper alternatifi olan Ersan sezonu kapattı, bu kadar büyük gelişme gösterdiğin sezonda bu haber hem kendisi hem de takımı için ciddi bir darbe oldu.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...