21 Eylül 2010 Salı

Fenerbahçe Analizi

Aykut Kocaman aslında bir çok teknik direktörün eline geçmeyecek bir fırsat ile sezona başladı. Teknik direktör olacağı takımın içinde bir sene yaşadı, şimdi birçok yorumcu sezon başında Fenerbahçe'nin Daum'un sorunlu ayrılışı nedeniyle Aykut Kocaman'ın takımın başına çok gelmesinden ve gerekli hazırlık için zamanının olmamasından bahsediyor. Açıkçası Aykut Kocaman Trabzon maçının sabahında bu takımın başına geleceğini duyabileceği en yetkili ağızdan duyduğunu düşünüyorum. Bu nedenle süre azlığı diye bir baheneye ben inanmıyorum. Fenerbahçe'de sıkıntı aslında transfer döneminde başladı, benim gözüme takılan konular;


- Eğer birçok spor yazarı ve yorumcunun dillendirdiği gibi takımda bir devrim yapılacaksa transfer sezonu sırasında bugün herkesin günah keçisi ilan ettiği Alex'i göndermesi gerekirdi. Aykut Kocaman gerçekten Alex'siz bir takım arzuluyorsa yapacağı en doğru haraket bu olurdu. Zaten Alex'i de gönderse sezona bundan da daha kötü bir başlangıç yapamazdı ancak tam aksini düşündüğümüzde alınacak bir kaç iyi sonuçta Alex'in de hayaletinden kurtulmuş olurdu. Mevcut durum olası seçeneklerin en kötüsü durumunda, şu an için çıkan her kadroda Alex'li mi Alex'siz mi, Alex olsa ne olur olmasa ne olur şeklinde yorumlarında muhattabı olmazdı. Tabi bu seçeneği gerçekleştirmeyi Aykut Kocaman istemiş ama Aziz Yıldırım tarafından engellenmişde olabilir, bu soru şu an için cevabını bulamıyacağız bir konu olarak duruyor.

- Fenerbahçe'deki ikinci en büyük problem 6+2+2 yabancı sınırlamasından doğan kontenjan problemi. Fenerbahçe'nin yabancılarına ve mevkilerine bakalım. Andre Santos (Sol Bek) - Bilica (Stoper) - Lugano (Stoper) - Yobo (Stoper) - Baroni (Orta Saha) - Stoch (Kanat) - Dia (Kanat) - Alex (Orta Saha) - Niang (Forvet) - Guiza (Forvet). Bu dağılıma baktığımızda dört savunma - 4 ortasaha ve iki frorvet var. Guiza'nın durumunu bir kenara ayırırsak geri kalan dokuz oyuncunun yerli alternatiflerine bir göz atalım.

Andre Santos - Caner - Uğur Boral

Bilica - Yobo - Lugano - İlhan - Bekir

Baroni - Selçuk - Emre

Alex - Topuz - Özer

Stoch - Dia - Topuz - Özer - Kazım (?) -

Niang - Guiza (?) - Gökhan - Semih
Andre Santos'dan başlarsak açıkçası Caner bu noktada Andre Santos'un pek rakibi olacak gibi durmuyor, Uğur Boral'ın da sakatlık durumu net olmadığı için burada Santos'un bu formuna ramen oynaması zorunlu görüküyor.

Belki de Stoper bölgesi Fenerbahçe'nin en sorunsuz bölgesi gibi gözüküyor, sakatlıktan dönecek Yobo ve Türk alternatifleri ile sıkıntı yaşanmaz. Tabiki sadece savunma hattının üç yabancı ile geçilmesi kontenjan sorunun yaşanmasının en önemli faktörlerinden birisi. Aykut Kocaman yerli alternatif olarak aldırdığı İlhan Eker ne yazık ki buranın alternatifi olmaktan çok uzak. Transfer sezonunda buraya mutlaka bir Türk alternatif bulmalıdır. Bu sorun zaten uzun yıllardır Fenerbahce'nin bir problemi, bu bölgede oynayanan en son Türk stoper Müjdat diye hatırlıyorum.

Orta sahaya geldiğimizde Aykut Kocaman'ın oyun kurgusunda genellikle iki defansif özellikli orta saha oyuncusu kullanıyor, eğer burada da yabancı yani Baroni kullanılırsa geriye iki yabancı hakkı kalıyor ki bu da Fenerbahçe'nin elindeki en iyi yabancıların bulunduğu bölgede sadece iki oyunucuyu kullanabiliyoruz. Tabi resmin diğer yüzüne baktığımızda bu bölgede Baroni kullanılmadığında kullanacağınız oyuncu alternatifleri Emre ve Selçuk. Emre için burada bir parantez açmak lazım, kendisi Inter'den beri üst üste iki ay boyunca bir performans sergiliyemiyor, geçen seneki ve bu seneki Beşiktaş maçlarında olduğu gibi takımın ona en çok ihtiyacı olduğu maçlarda adele sakatlığı yaşıyor. Geriye kalan alternatif ise Fenerbahçe tribünleri ile bir türlü yıldızı barışmayan Selçuk. Aykut Kocaman buradaki boşluğu Beşiktaş maçında olduğu gibi Topuz ile doldurmaya çalıştı ama bence Topuz bu bölgenin oyuncusu olacak özellikler içermiyor. Aykut Kocaman'ın ikinci transfer yanlışı da bu bölgeye oyuncu almamış olmasıdır.

Forvet bölgesine geldiğimizde de geride kullandığımız yabancı sayısına göre bir takım çıkarmak zorunda kalıyor. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi kucağında koskocaman bir Alex bombası var. Bir an için Alex'in bu kadroda olmadığını varsayarsak elindeki kadro yapısı nedeniyle mutlaka iki forvetli bir sistem oynaması lazım çünkü ne kadar izleyip transfer ettiklerini bilmediğim (bu transferin sadece adı nedeniyle alındığını düşünüyorum) Niang futbol hayatı boyunca hiçbir zaman tek forvet oynamadı. Niang ki benim gerçekten çok beğendiğim ve Türkiye'ye transferinden mutluluk duyduğum bir isim, kariyeri boyunca hiçbir zaman tek forvet oynamadı. Kariyerine baktığımızda kanat veya ikinci forvet olarak oynadı. Dolayısıyla Niang'dan daha da iyi bir verim almak isteniyorsa mutlaka Gökhan, Semih veya sezon başında satmak isteyip satamadıkları ve küstürdükleri Guiza ile beraber oynamalıdır. Açıkçası yabancı kısıtı bir kenara bırakıldığında Guiza ve Niang gerçekten etklileyici bir ikili olurlardı.

Tabi tüm bu yanlışların yanında gerçekten yapılmış iki iyi transfer var. Stoch ve Dia özellikle beraber oynadığında gerçekten de Türkiye liginin en etkileyicisi kanat özelliğine sahip olacaktır. Tabi tüm bunların yanında Uğur Boral'ın sakatlığının geçeceğini düşündüğümüzde arkada Gökhan ve Uğur, önde Stoch ve Dia gerçekten problem yaratacak bir kanat opsiyonu olurdu.

Tüm bu kardoya baktığımızda benim önerim ise daha çok 4 - 4- 2 yapısında bir kadro olurdu;

Volkan

Gökhan - Lugano - Yobo - Santos (Uğur)

Dia - Selçuk - Emre (Baroni) - Stoch

Niang - Semih

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...