18 Şubat 2011 Cuma

En İyi Taktik Düzen (2)

Gelen yorumlara ve sayfanın aldığı hite baktığımızda en iyi taktik düzen başlığımızın oldukça tutulduğunu gördüm. Bu nedenle bu serinin devam postlarını yapacağım. Bu postta takımınıza oluşturacağınız taktikleri hazırlarken dizilişinizin statejisini oluşturduğunuz felsefe başılığına değineceğim. Bu başlık altında bulunan seçenekler ;
- Very Rigid (Çok Katı)
- Rigid (Katı)
- Balanced (Dengeli)
- Fluid (Akıcı)
-Very Fluid (Çok Akıcı)

Aslında başlıkların isimlerine bakarak akıcı iyi katı olan Ziya Doğan taktiği şeklinde bakmamak lazım. Her stilin kendine göre ciddi avantajları ve dezavatajları var. Felsefe bölümünde seçtiğiniz oyun şekli temel olarak oyuncuların saha içinde ne şekilde haraket etmelerini istediğiniz en önemli bölümdür. Temel anlamda baktığımızda Rigid ile kastedilen daha keshin ve  sağlam bir defans yapısı fluid ile bahsedilen ise daha akıcı bir atak tercihidir. Tabiki buradaki en önemli faktör sizin ne oynamayı istediğiniz değil takımdaki oyuncuların bu felsefeye ne kadar uyum sağlayacaklarıdır.

Very Rigid

Bu başlık altındaki felsefenin ana amacı oyuncuların mümkün olduğunca kendi oyun alanlarının dışında bir yerde bulunmamalarıdır. Takımın defans - orta saha ve hücüm bölümleri kesin çizgilerle birbirinden ayrılmıştır. Oyuncular kendi bölgeleri dışına çıkmayı kesinlikle düşünmezler. Bu oyunun en büyük avantajı sağlam bir defans kurgusu yaratmaktır. Rakip takım sizin sahanızda kolaylıkla boş alan bulamaz. Tabi bu durum defans tarafındaki bu sağlam yapının yanında özellikle atak bölümünde rakibe karşı eksik adamlarla kalmanızı sağlayabilir. Bu durumu önlemek için orta sahada bulunan yaratıcı oyuncularınıza daha fazla serbest oyun seçeneği ve ataklara katılma görevi verebilirsiniz. Aksi takdirde pozisyon üretemeyen ama sağlam bir defansif yapısı olan bir takımınız olacaktır.


Rigid

Aslında rigid için en iyi tanımlama very rigidden daha esnek ama balanced dan daha tutucu diyebiliriz. Bu takitiğin very rigidden en büyük farkı defans, orta saha ve hücüm bir miktar iç içe girmiş şekilde sahada yer alır. Bu şekilde defans ve orta sahadakiler atak bölümüne daha fazla destek verir.
Aslında bu felsefe klasik bir 4-4-2 için en idealidir. Hücüma katılan bek oyuncuları, ortasaha bir tane yaratıcı ve hcümü destekleyen ortasaha ve bir tane defansif özellikli oyuncu olarak tanımlayabiliriz. Aslında takımın bir blok halinde haraket ettiği bir tatik olarak da adlandırabiliriz. Bu taktikte hem defansınızda bir güven elde ederken hem de atak konusunda very rigide göre daha az sıkıntı çekersiniz. Rigid felsefesi için en önemli unsur oyunun iki  yönünü oynayan beklere ve orta sahaya sahip olmanızdan geçer.

Balanced

Bu felsefeyi atak oyuncularının önde bastığı, defans oyuncularının kendi alanlarını koruduğu ve orta sahadakilerin bu iki bölümün arasını kapattığı oyun olarak tanımlayabiliriz. Bu taktikte rigid'e göre daha fazla atak görevi alan oyuncunuz olduğu gibi takımın kontra ataklar yemesi daha olası bir durumdur. Balanced taktiğinin en büyük özelliği oyunu her iki yanınada ilerleyen bölümlerde geçiş yapmanızı sağlayan bir yapıya sahip olmasıdır. Özellikle bu taktikte yaratıcı oyuncularınıza daha fazla özgürlük vererek onlardan boşalan defans güvenliğini diğer oyuncuların kapatmasını sağlayabilirsiniz.

Fluid

Bu taktikte oyuncuların görev bölgeleri ve görevleri oyunlarına az miktarda etki eder. Oyuncuların kendi yargıları devreye girerek sahada bulunması gerektiği bölgeyi tespit eder. Tüm takımın öncelikle isteği atağa destek vermek ve o bölgede yer almaktır. Bu felsefe takımı beşer kişilik iki gruba ayrır, defansif özellikli oyuncular kalelerin savurken, atak özellikli oyuncular gol ararlar. Buradaki en önemli unsur defans görevi ile yetkilendirdiğiniz oyuncuların kalitesidir. Çoğu zaman rakibe karşı birebir pozisyonlar verme durumunda kalacaklardır.

Very Fluid

Bu felsefe için aslında sahada tek bir kişinin varlığından bahsedebilriz. Takım tüm bireyleri ile hücüm ve savunma yapmaya çalışır. Tabi bu taktiğin en büyük zorluğu süper bir atak gücünün yanında, özellikle atak bölümündeki oyuncuların defansif özelliklerinin azlığı nedeniyle savunmada yaşacağınız zorluklardır.
Bu taktiği iyi uygulayan bir takımın maçında bol bol gol pozisyonları izlenebilir ancak yine tekrarlamak gerekirse defansif yönden de ciddi sıkıntılar yaşanır. Genelde bol gollü maç sonuçları doğuran bir taktiktir.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...