27 Ağustos 2012 Pazartesi

İlk Derbinin Ardından 3-3

Dün maçtan önce tribüne gelen taraftara maçı beraberliğe bağladık gidebilirsiniz deseler herkes güle oynaya evinin yolunu tutardı. Maç yine berabere bitti ama son periodda yaşananlar nedeniyle bir çok Beşiktaş'lı sabaha kadar yaşadığı sinir harbi nedeniyle ertesi gün uyumadan geldi.

Maç öncesinde gittiğimizde herkesi kafasındaki soru kadro kalitesi bakımında rakibinden oldukça üstün olan Galatasaray'a karşı Samet Hoca'nın nasıl bir kurgu ile sahaya çıkacağı idi. Çıkan 11'e ve taktiksel dağılıma baktığımızda ortaya konan kurgu ve oyun planı bence en doğru olandı. Geçen haftanın aksine stoperde Escude seçimi, Toraman'ın Veli'ye destek olarak orta sahadaki direnci arttırması ve öndeki haraketli üçlü bu maçın doğru tercihleri idi. Her ne kadar kurgu doğru olsa da aslında maç Beşiktaş için hiç iyi başlamadı, Umut'un santra sonrasında boş kaleye kaçırdığı top gol olsa muhtemelen maç sonunda çok daha farklı bir sonuç ile karşılacaktık. Özellikle ilk bölümde Escude, Sivok ikilisi Umut'u sıkça kaçırdı ve ciddi pozisyonlara sebebiyet verdi. Sonrasında da özellikle Galatasaray'ın sağ kanadında Eboue kaynaklı ataklarda Uğur Boral'ın kanadından ciddi sıkıntılar yaşamaya devam etti. Bu bölgede Olcay'ın gerekli desteği vermemesi Veli ve Toraman'ın da merkeze kaçan Hamit ve Selçuk'u takip etmeleri nedeniyle Uğur Boral belki de futbol hayatının en zor ilk yarısını yaşadı. Tam bu baskılar artmışken Beşiktaş bu seneki gol opsiyonlarından en güçlüsü olan duran toptan golü yakaladı. Bu gölün en önemli katkısı sahada rakip baskısı altında ezilen takıma bir nefes alma fırsatı yakalacak derken Cenk'in hatası ile beraberlik yakalandı. Cenk ile ilgili konuşmaya gerek duymuyorum, onu yenmeyecek golleri yiyen yenecek golleri çıkaran bir kaleci olarak kabul edeceğiz.

Karşılıklı gelen gollerden sonra Galatasaray baskısı devam etti, zaten ilk yarının tamamında bu baskıyı sürdüdüler. Beşiktaş'ın ikinci golü bu seneki bir diğer gol şansı olan ani çıkıştan geldi. Burada da takdiri yine bu kurguyu oluşturan Samet Hoca'ya vermek lazım, özellikle Veli'nin ani baskısı ile kapılan toplardan bu sene çok gol bulunacak. Takım bu gol avantajını devre arasına taşıyabilse idi ikinci yarıya çok daha avantajlı olarak girebilirdi. Gerçi Terim maçı kazanmak adına ikinci yarı en güçlü olduğu yer olan orta sahasını boşaltıp o bölgeyi Beşiktaş'a teslim edince ilk yarıda görülen Galatasaray baskısı ancak Beşiktaş'ın üçüncü golünden sonra skoru koruma güdüsü ile geri çeklince hissedildi. Terim orta sahayı Emre - Selçuk yapıp iki kanat adamlı bir nevi 4-2-4'e dönünce Beşiktaş orta sahayı ciddi anlamda ele geçirip nispeten daha kontrollü ve egemen bir yarı geçirdi.

Üçüncü gol de aynı ikini goldeki gibi ani baskı ile kapılan hızlı bir hücüm ile yakalandı. Özellikle golde Olcay'ın ısrarı ve Holosko'nun ters kanattan içe girişi Galatasaray savunmasının dengesinin bozulmasını sağladı bir de üstüne Hakan Balta'nın hatası eklenince Beşiktaş üçüncü defa öne geçti. Bu dakikadan sonra iki tane sevimsiz olay yaşandı birincisi Mustafa Pektemek'in sakatlığı, diğeri de Burak Yılmaz'ın pozisyonu. Mustafa'nın bu kısa kariyerinde geçirdiği üçüncü ciddi sakatlık umarım tam olarak iyileşmeden yeşil sahalara dönmeye çalışmaz, onun için kaybedilecek bir sezon futbol hayatını bitirmekden daha önemsiz.

Mustafa'nın yerine giren Batuhan için de bir kaç kelime etmek lazım, Almeida'nın durumundaki belirsizlik ve Pektemek'in sakatlığı sonucunda takımın elinde kalan malzeme Mehmet Akyüz, Holosko ve Batuhan'dan oluşuyor. Öncelikle Batuhan fiziken hiç hazır değil, o yapıdaki oyuncuların atlet oyunculara göre çok daha iyi bir hazırlık kampı geçirmesi gerekirken o bu periodun çoğunu düz koşularla tamamladı. Maçın içinde gösterdiği bir pozisyon akıl olarak da mesafe kat ettiğini gösteriyor ama bu yanından çok bir an önce fiziksel olarak toparlaması gerekiyor.

Son olarak da burası bir futbol bloğu olduğu için Burak Yılmaz'ın pozisyonunu değerlendirmeyeceğim, yapıtğı haraket futbol sahasından çok adli bir vaka olarak emek hırsızlığına giriyor.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...