22 Ağustos 2010 Pazar

Hatalarımızdan Ders Çıkarıyoruz


Yazının başlığı ortalama bir Süper Lig oyuncusunun futbol kariyerinden en az 10 defa kullandığı bir klişedir ama ne yazık ki gerçek hayata baktığımızda insanoğlu bu klişeyi hayata geçirmekte her zaman zorlanır. Dün İnönü'de yaşadığımızda aslında Schuster'ın kısa Beşiktaş kariyerinde hatalarından ders çıkarmadığını ortaya koymuştur. Yeni bir takımın başına geçen hoca için sezonun ilk maçları genelde zorlu geçer, birçok teknik adam yeni takımında kısa sürede gevenebileceği adamlardan bir 11 yaparak işin başını kazasız belasız atlatmaya çalışır. İlerleyen haftalarda da takımda yapmak istediği revizyon ve değişiklikleri yavaş yavaş gündeme getirir. Schuster'in izlediği yol biraz daha farklı, o elinde bulunan bol alternatifli (!!!) kadroda hemen hemen her maçta revizyon yaparak hem gidecek oyuncuları belirlemeye hem de oyun şablonunu takıma oturtmaya çalışıyor. O nedenle dün çıkardığı kadro ,bu futbolcuları kendisinden daha uzun süredir izlediğimiz için, çok da doğru tercihler içermediği gibi geçmiş maçların hatalarını da bünyesinde taşıyordu. Tabi burada muhtemelen Tayfur'un hatası ile İBB'nin büyük takımlar karşısında nedenli hırsı ve doğru mücadele verdiği de aktarılmamış olduğu kadro seçiminden rahatça anlaşılıyor.

Dünkü maç bize bir kere daha gösterdi ki Erhan, Delgado ve Holosko eğer o mevkilerde düşünülüyorlarsa bu takıma fayda sağlamaları mümkün değil. Hafta içi HJK maçı ile ilgili yorumumda Hilbert'in oynadığı pozitif futbolda arkasında oynayan Ekrem'in etkisinden bahsetmiştim, Erhan özellikleri açısından Ekrem ile mukayese edilemez. Bu nedenle Hilbert'i de yanlış bir sağ bek seçiminin ne kadar etkilediğini görebiliriz. Erhan sağ bek mevkiinde Beşiktaş takımının oyuncusu olabilecek kapasitede bir futbolcu maalesef değil oynadığı her maçta benzer yorumları kendisi için yapacağız.

Çek Cumhuriyet'in de yapılan maçta Delgado'nun Ernst ile orta sahayı paylaşamıyacağı net bir şekilde ortaya çıkmışken İBB gibi özellikle oyunu orta sahada kitleyen (Buradaki hata tamamen Tayfur'a ait, Schuster'in bunu bilebilmesi mümkün değil, ama dün uyarmadığına göre Tayfur'da bunun farkında değil) bir takıma karşı bu orta saha ile başlamak oynadığımız çizgi defanstan daha da büyük bir riskdi. Delgado, geriden oyunu başlatan Ersan ve Ferrari'ye hemen hemen hiç yardım etmeyince ilk 60 dakika boyunca doğru dürüst bir atak başlangıcı da yapılamadı. Bir çok defa tekrarladığım gibi eğer birisi ile yollarımız ayrılacaksa bu Fink değil Delgado olmalı eğer Schuster kendisini takımda düşünüyorsa o zaman yeri Ernst'in yanı değil öndeki hücum oyuncusunun arkası olmalı.

Holosko benim hatırladığım kadarıyla Türkiye'deki kariyerinde ilk defa ileride tek santrafor olarak oynadı. Özellikleri itibari ile orada oynaması çok zor, zaten o da hayatının ilk profosyenel maçı gibi ne yapacağını bilemeden sağa sola koşturdu. Hatta bu şaşkınlık içinde Nihat'ın ve Nobre'nin gol pozisyonlarına müdahil olarak arkadaşlarının dengesini bozdu. Schuster'in takımda sadece iki santraforum var açıklamasından sonra Holosko'yu o mevkide oynatması, Robinho transferinin olmıyacağı varsayımı nedeniyle o bölgeye takım içinden üçüncü bir alternatif yaratma düşüncesi gibi gözüktü bana. Ama şunu biliyorum ki Holosko o bölgede tek başına oynayamaz.

Schuster'in dün yaptığı 11'deki bir başka yanlış uygulamada Ferrari – Ersan ikilisi idi. Öncellikle belirtmeliyim Toroman'ın gelişi ve Ersan'ın dün gösterdiği performans ile bizim stoper alternatifimiz Toroman – Ersan olabilir. Bu şekilde altı yabancı konusunda daha esnek davranabiliriz. Ersan dün gerçekten ileride bu takımın fayda sağlayacağı bir oyuncu olduğunu kanıtladı, Sivok'un sakatlığında geriye kalan stoper alternatifleri içinde ayağı en iyi olan oyuncu pozisyonunda. Schuster'in alan daraltmaya yönelik çizgi savunması, bunu birçok yorumcu çağdışı ofsayt taktiği olarak yorumluyor, oynayacaksa dün Ferrari – Ersan yerine Zapo – Ersan olmalıydı. Bu tip savunmada iki stoperden birinin en azından daha süratli özellikte olması gerekiyor.

Sonuç olarak dün yaşanan bir iş kazasıdır, önemli olan bu kazandan gereken derslerin alınmasıdır.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...